Slavine za kupatilo

Slavine za kupatilo

Od baterije za kadu se traži da bude istovremeno lepa i funkcionalna. One spadaju u delove enterijera koji se kupuju tako da služe decenijama. U skladu sa tim su im i cene, pa ako pogrešimo pri izboru, zamena  nas može dosta koštati.

Da bi smo olakšali malo snalaženje u velikom izboru na tržištu, probaćemo da predstavimo sve razlike. Razlikuju se dvoručne i jednoručne, sa tušem ili bez njega, modernog izgleda ili klasične.

Pri odaberu se treba osloniti na svoja iskustva, ali i saslušati druge. Majstori i prodavci su upoznati sa  novim trendovima, dobrim i lošim. Sam izgled baterije ne sme nikako biti jedini kriterijum pri odabiru.

Za početak treba obratiti pažnju kakav je priključak u zidu i u skladu sa njim vršiti odabir baterije za kadu. Neki stariji standard je bio malo širi od sadašnjeg, ali se to lako reši postavljenjem malih reduktora. Ovo se može učiniti kao malo smešna napomena, ali u praksi se desi da ljudi budu iznenađeni. Ovo posebno važi ako slavinu kupujemo u inostranstvu.

Veliki izbor modela

Sa tehničke strane postoje jednoručni modeli slavine i dvoručni. Kod nas se uglavnom u ponudi nalaze zidne, dok su nasadne baterije na ovim prostorima retkost.

Jednoručne baterije za kadu se karakterišu sa tim da se intenzitet isticanja vode podešava dizanjem ručice u vis. Pomeranjem ručice skroz levo dobija se hladna voda, ako se pomere u potpunosti levo dobija se topla voda. Ukoliko se ručka drži u centri dobija se srednja pomešanost tople i hladne vode.

Dvoručne baterije za kadu su klasično rešenje. One se sastoje od dve ručke koje imaju funkciju ventila. Njihovim odvrtanjem se obavlja puštanje vrele ili hladne vode. Ukoliko se istovremeno otvore oba dolazi do mešanja i dobijanja prijatnije temperature.

Slavine za kade se mogu podeliti i prema tome da li imaju ventil za tuš ili nemaju. Uobičajno je da ako imaju ventil za prebacivanje vode na tuš poseduju i priključak za crevo od tuša.

slavina grohe

U svetu su popularne i deck baterije koje se montiraju direkno na kadu. Na kadama se ostavljaju otvori za njih i vodice za cevi od vode. Ovaki model se planira već pri projektovanju, jer se mora nabaviti i odgovarajuća kada.

Treba navesti podelu i na osnovu materijala od kojih su napravljene. Tako imamo slavine za kadu od hromirane, niklovane i  bronza. Tu su naravno i neke druge legure, pa se čak mogu naći i raznim bojama.

Najbolje je da se željeni model vidi u nekom salonu pre nego se kupi. Nakon toga se može poručiti i preko interneta, jer znamo šta je u pitanju. Ukoliko se nevidi a poruči online, može se desiti da dođe do neprijatnog iznenađenja kada stigne.

Dodatne stavke vezane za baterije za kadu

Kao i u ostalim oblastima tako i kad su u pitanju slavine koje se montiraju kod kade postepeno se ppojavljuju rešenja koja unapređuju njihovu upotrebu.

Jadna od tih stvari jeste aerator. Ovaj dodatak se montira na deo slavine gde ističe voda. Njegova funcija je da ograniči deo vode koji ističe i da zavrti blago mlaz.

Uz pomoć aeratora se troši manje voda, a istovremeno se dobija jači mlaz vode. Oni su dostupni već duži niz godina, ima ih u više oblika. Međutim treba znati da ne mogu daš da se montiraju na sve baterije, pa treba obratiti pažnju pri kupovini.

Bitna stavka je da svi ozbiljniji proizvođači (Rosan, Minotti, Grohe, Diplon, Armal) imaju u ponudi i rezervne delovo namenjene za baterije za kade. Njihove garancije se kreću u periodu od 2 do 5 godina, a postojanje rezervnih delova im je dodatni plus.

Naravno tu je mogućnost i kupovine na pijacama. Dosadašnja iskustva su pokazala da je takva kupovina skuplja uprkos  niskoj početnoj ceni. Nedostatak garancije i rezervnih delova predstavlja ozbiljan problem.

moderan dizajn

U poslednjih deceniju ili dve propisi u razvijenim zemljama ograničavaju protok vode kroz baterije za kupatilo. To pomaže održivom razvoju, ali istovremeno ostvaruje i značajne uštede (od 5000 do 7000 litara godišnje).

U ponudi se mogu naći i baterije za kadu koje se aktiviraju na pokret. One nemeju standardne ventile za podešavanje snage vode koja ističe ili njene temperature, već se to podešava bezkontaktno. One spadaju u viši cenovni rang i teže se nalaze na našem tržištu.

Stavka koja se može dodati opciono jeste termostatni ventil. Njegova funkcija jeste da usklađuje protok tople i hladne vode i usklađuje ih sa temperaturom koja je zadana.

Ove sve stavke su zgodne i donose neke pogodnosti. Međutim na kraju je najvažnije odabrati model baterije za kupatilo koja ima sve funkcije koje nama i trebaju. Ne mora da ima sve moguće opcije ugrađene u sebe, jer će se tako skupo platiti a neke od funkcija i nećemo korisiti.

Ostavite komentar