Podne kuhinjske pločice

Podne kuhinjske pločice

Kuhinje su prostor u kući koji zahteva verovatno najviše pažnje. To je razlog da podne pločice u kuhinji budu pažljivo odabrane i postavljene na odgovarajući način.

U kuhinjama pripremamo hranu i one se moraju lako održavati čistim, u njima se dosta radi i trebaju biti funkcionalane. Na kraju ni netreba zanemariti estetski deo, jer prostor treba biti lep pošto se u njemu provodi dosta vremena.

Samo uređenje kuhinje je dosta kompleksno jer ima puno stavki na koje treba obratiti pažnju. Jedan od važnijih je pod, on trpi dosta stvari prilikom rada.

Treba obratiti pažnju na kvalitet koji imaju keramičke pločice, proveriti da li su one koje ste odabrali u prodavnici iste sa pločicama koje vam isporuče. Takođe domaći proizvođači rade proveru kvaliteta svojih proizvoda, dok uvoznici nisu obavezni da odrade proveru kad keramiku dovoze iz Španije ili Italije.

Tipovi pločica za kuhinje

Za pokrivanje kuhinjskih podova ne bi smo mogli preporučiti klasične sa zaobljenom ivicom među kojima se postavlja fugna širine nekoliko milimetara. Za to je pogodnije moderne pločice sa sečenim ivicama među kojima se ostavlja sasvim mali razmak.

Podne kuhinjske pločice stižu u različitim dimenzijama, što svako treba da iskoristi radi poboljšanja izgleda same kuhinje. Tako one koje imaju manje dimenzije i svetlije nijanse mogu da stvore utisak da je prostorija gde su montirane veća. Sa pločicama većih dimenzia se pak stvara da je kuhinja manja.

Uređenje poda u kuhinji

Treba obratiti pažnju na klizavost i na mogućnost habanja njihove površine. Podne pločice u kuhinji su često vlažne te se postavljanjem modela koji otporniji na klizanje veliki plus. Ta klizavost se proverava po unapred predviđenim procedurama i jasno se obeležava na pakovanjima.

Takođe je bitna stavka koliko je površina otporna na habanje, jer se skidanjem površinskog sloja menjaju karakteristike na podnim pločicama. A takođe je bitno što se kvari izgled kompletne kuhinje ako je deo poda pohaban.

Bitna je i čvrstina samih pločica koje se postavljaju, jer se dosta često dešava da prilikom rada nešto ispadne na pod. Sam dezen ne bi trebao biti previše taman ali ni previše svetao jer je takva površina teža za održavanje.

Montaža pločica

Kada kupujete pločice podne za kuhinju treba obratiti pažnju da se uzme 10% viška, jer će biti otpada prilikom uklapanja. Ukoliko su dimenzije iste za zidove i pod, a keramičke pločice se sastaju u donjem uglu prvo treba da se odradi pod. Na taj način se lakše postiže da se poklope fugne između zida i poda.

Površina na koju idu podne kuhinjske pločice mora biti ravna pre početka postavljanja. Ukoliko je neravnina veća od 4 cm potrebno je postaviti košuljicu, a ako ke manja mogu se koristiti smese za izravnavanje.

Svi proizvođači keramičkih pločica daju preporuku koje lepilo da se koristi pa bi bilo dobro to i ispoštovati. Kada se lepilo zameša, sledi njegovo nanošenje na kuhinjski pod pomoću nazubljene lopatice. Ovde treba obratiti pažnju da se veličina zubaca uskladi sa dimenzijama pločica.

Odreživanje razmaka se vrši pomoću krstića koji se mogu vaditi kad se lepilo malo prosuši ili se mogu odmah utisnuti dublje. Ukoliko se utisnu dublje biće pokriveni prilikom fugovanja.

Svele boje podnih pločica

Na kraju je zadnji red potrebno pažljivo izmeriti i na keramičkim pločicama iscrtati gde će se rezati. Rezanje se može obavljai ručnim rezačem ili fleksom. Desi se često da ima određenih uglova ili cevi koje treba ukrojiti u krajnji red pa i njih treba pažljivo premeriti i iseći.

Nakon sušenja se popunjava prostor među pločicama sa tim da se završne i dilatacione fuge mogu popunjavati sa silikonom.

Ukoliko se montira podno grejanje tad se nanosi sloj lepila preko mreže i potom se vrši lepljenje pločica. Ovo važi za električne mreže namenjene podnom grejanju, ukoliko se postavlja klasični sistem potrebno je pre toga izvući košuljicu.

Održavanje

Ako smo odabrali kvalitetno podne kuhinjske pločice to će značajno olakšati održavanje. Ukoliko smo dobro proverili da li je pod ravan pre početka radova to je dodatni plus koji kasnije olakšava čišćenje.

Ukoliko uzmete one sa mat neglaziranom površinom čišćenje keramičkih pločica je prosto nemoguće. Jednostavno će vode, sokovi i ulja da se upiju u površinski sloj odakle je nemoguće ga ukloniti. Podne pločice u kuhinji ipak su izložene takvim stvarim češće nego ostali prostori u kući.

Održavanje podova

Održavanje bi trebalo da bude svakodnevno čišćenje sa tim da ne treba koristiti sredstva za povećavanje sjaja. Te emulzije se ne mogu dobro prihvatiti za finu površinu, pa se samo razmazuju.

Mada dobro podnose vlagu ne bi trebalo dozvoliti da nešto dugo ostaje na površini ukoliko se prospe. Višak tečnosti bi trebalo što pre pokupiti.

Podne kuhinjske pločice jesu čvršće, ali i to ima granice pa se desi ponekd da se neka ošteti. Taj komad koji je pukao bi trebalo da se zameni što pre. Ne samo da kvari izgled prostorije, već se u njemu zadržava vlaga i prljavštine koje je teže potom očistiti.

Ostavite komentar