Osnove održavanja kupatila

Osnove održavanja kupatila

Osnova održavanja svakog kupatila jeste uklanjanje vlage u što većoj meri jer vlaga predstavlja podlogu za stvaranje nepoželjnih bakterija. Pored toga što bi svako kupatilo trebalo da ima prozor ili dobar ventilacioni sistem, poželjno je da se tuš kabine, kade kao i hromirani delovi (baterije) obrišu suvom krpom nakon upotrebe. Kapljice vode vremenom dovode do stvaranja naslaga kamenca koji je uzrok stalnog oštećenja hromiranih delova.

Održavanje hromiranih delova i slavina


Ni jedan hromirani deo ne treba tretirati agresivnim sredstvima, kiselinama. Dovoljno je održavanje 9% alkoholnim sirćetom ili rastvorom sode bikarbone sa limunskom kiselinom, koji će vrlo efikasno ukloniti kamenac i sprečiti nastajanje mrlja. Takođe je potrebno voditi računa o zaptivnim elementima(zaptivnim gumicama) koje vremenom treba menjati da ne bi dolazilo do konstantnog kapilarnog izlivanja vode i samim tim stvaranja kamenca. Perlatore na izlivnim cevima takođe treba povremeno odvrtati, sita ispirati, zaptivne gumice proveravati(po potrebi promeniti), a hromirane delove potapati na kratko u 9% alkoholno sirće.

Održavanje kabina, tuš kada i kada


Tuš kabine i kade, pored redovnog otklanjanja vlage, treba tretirati sredstvima koja stvaraju zaštitni sloj na tim površinama i time sprečavaju nagomilavanje kamenca. Kolpa San sredstvo, slovenačke proizvodnje, specijalno je namenjeno za tu svrhu i veoma je efikasno za održavanje kupatilskih elemenata. Za održavanje hidromasažnih sistema takođe je poželjno koristiti sredstvo namenjeno za održavanje ovakvih površina. Pri održavanju kupatilskih elemenata koji u svom sastavu imaju slivnik, poželjno je povremeno čišćenje istih kako ne bi došlo do zapušenja.

Održavanje keramičkih sanitarija u kupatilu


WC šolje kao i bidee(keramika) treba održavati pomoću kiselina. Pri pranju treba obratiti pažnju da kiselina ne dođe u dodir sa wc daskama koje nisu od keramike, što je slučaj i sa šrafovima koji omogućavaju stabilnost kupatilskog elementa. Veoma je bitno i odžavanje unutrašnjeg ruba kojim protiče voda kako ne bi došlo do nakupljanja kamenca a kasnije i do zapušavanja protoka vode.

Ostavite komentar